
شیر سروو ولو
به مجموعهای از سیستمهای کنترل هیدرولیکی که به صورت مدار بسته هستند سروو ولو گفته میشود. به صورت تخصصی سروو ولو به معنی دریچه یا شیر کنترل کننده سیال است. این امر توسط اسپولی که در شیر به کار رفته است انجام میشود. در ادامهی این مقاله قصد داریم سرو ولو را به طور تخصصی بررسی کنیم. در ادامهی مقاله همراه ما باشید.

سروو ولو چیست؟
سروو ولو الکتروهیدرولیک دریچهای برقی است و نحوهی ارسال مایعات هیدرولیک به محرک را کنترل میکند. سروو ولو در اغلب موارد برای سیلندرهای هیدرولیک قوی با سیگنال الکتریکی بسیار کم به کار میرود. علاوه بر این موارد سروو ولوها برای کنترل دقیق موقعیت، فشار، نیرو و سرعت با دقت بالا به کار میرود.
سابقهی استفاده از سروو ولو به جنگ جهانی دوم باز میگردد و اولین بار در جنگ جهانی دوم بود که از سرولو استفاده شد. سروولو استفاده شده در سال ۱۹۴۰ به دلیل اینکه توانایی لازم برای تبدیل سریع سیگنالهای الکتریکی به جریانهای هیدرولیکی را نداشت مورد استقبال قرار نگرفت. اولین سرو ولو در سال ۱۹۴۰ دارای دو مرحله مجهز به سلونوئید برای به حرکت درآوردن اسپول و قسمت اصلی شیر بود.
حرکت اسپول و مکانیزم شیر کاملاً به سیگنال اعمالی به شیر و عملکرد شیر وابسته است. بر همین اساس دارای انواع مختلف کویل و یا تورک موتور است. سنسور فیدبک یا پوزیشنر که به اسپول متصل میشود، حرکت رفت و برگشتی را با سیگنالی که اعمال شده است مقایسه میکند و اگر خطا رخ دهد برای رفع خطا در جهت مستقیم یا معکوس مناسب با مقدار و جهت خطا اقدام میکند.
به زبان ساده الگوریتم عملکرد سروو ولو به ترتیب زیر است:
- ارسال شدن سیگنالهای الکتریکی مربوطه به سروو ولو
- حرکت و جابه جا شدن اسپول با توجه به جهت و مقدار سیگنال اعمال شده
- مقایسه سیگنال اعمال شده با جابهجایی اسپول
- تطبیق مختصات دریافتی از اسپول با سیگنال برای بررسی بروز خطای احتمالی
- پایان فرایند تا زمانی که سیگنال بعدی دریافت شود

تقسیم بندی انواع سرولو با توجه به ساختار عملکرد
ساختار و مکانیزمهای اصلی هر سروو ولو از یک یا چند طبقه تشکیل میشود. به سروو ولوهای یک طبقه (stage) یک مرحلهای و سروو ولوهای چند طبقه، چند مرحلهای گفته میشود. به دلیل جابه جا شدن حجم سیال که عمدتاً روغن است، سیلندرهای بسیار بزرگ از سرو ولو چند طبقه استفاده میشود. در سرو ولوهایی که تنها یک طبقه هستند جابهجایی و حرکت اسپول توسط گشتاور کنترل میشود.
سروو ولوهای یک طبقه یا تک مرحلهای به دلیل اینکه برای تأمین نیرو به گشتاور موتور نیاز دارند، در حرکتهای محوری اسپول پایداری محدودیت دارند. عمدتاً برای برطرف کردن این نوع از محدودیتها از قطعاتی نظیر فلاپرها و جت پایپها به عنوان تقویت کننده فشار استفاده میشود. این کار باعث میشود تا در طبقهی اول پایداری ایجاد شود و در طبقهی دوم عملکرد اسپول بهبود پیدا کند. در نهایت این طراحی منجر به افزایش قابل توجه جریان و انتقال سریع سیالات در سرو ولو میشود.
نتیجه گیری
همان طور که اشاره شد، سروو ولو یکی از اجزای مهم در سیستم کنترل هیدرولیکی است. در مواقعی که نیاز به انتقال و جابهجایی حجم بالایی از سیالات باشد، از سروو ولو استفاده میشود. سرو ولوها نقش مهمی در نحوهی کنترل انتقال مایعات دارند و باید به صورت مرتب چک شوند تا اگر خللی در هر یک از قسمتهای آن ایجاد شده است سریعاً کنترل و رفع شود.
شرکت پایا هیدرولیک به عنوان یک شرکت دانش بنیان، بیش از یک دهه فعالیت در زمینه شیرالات هیدرولیکی و پنوماتیکی، پمپها و اکچوایتورها داشته است.