
پمپ پره ای یا تیغه ای چیست؟
پمپ های پره ای ازجمله پمپ های پرکاربرد در صنعت هستند. این پمپ ها به عنوان پمپ های فشار متوسط در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. پمپ های تیغه ای معمولاً بین ۱۲۰۰ تا rpm ۱۷۵۰ سرعت دارند. با توجه به فشار و سرعت کاری تعریف شده برای پمپ در سیستم دارای بازده حجمی بین ۸۵ تا ۹۰ درصد هستند. پمپ های پرهای از جمله پمپ هایی در صنعت هستند که سروصدای بسیار کمی دارند و برای استفاده در صنایعی که میزان صدا در آنها مهم است، بسیار حائز اهمیت هستند. عملکرد درست و مناسب پمپ های تیغه ای منوط به تمیزی روغن، روان کاری خوب و سرعت مناسب است. در پمپ های پرهای روتور دارای شارهایی به صورت شعاعی است و با اتصال به محور محرک در داخل یک رینگ به چرخش درمیآید.

نحوه عملکرد پمپ تیغه ای (پره ای) در سیستم
در سیستم، نیروی گریز از مرکز حاصل از دوران، تیغههای موجود در شیارهای روتور پمپ تیغه ای را به سمت خارج و در تماس با رینگ نگه میدارد. در نیم دور اول چرخش محور، فضای بین روتور و رینگ افزایش پیدا میکند. درنتیجه افزایش حجم در سیستم ایجاد میشود، این افزایش حجم سبب کاهش فشار و ایجاد مکش میشود. درنتیجه باعث جریان یافتن سیال به طرف مجرای ورودی پمپ میشود. در نیم دور دوم، تیغهها به تدریج پیرو سطح رینگ به داخل شیار برمیگردند. به دلیل کاهش حجم، سیال به طرف مجرای خروجی حرکت میکند. در شرایطی که خروج از مرکز بین محورهای روتور و رینگ به صفر برسد، جریان خروجی وجود نخواهد داشت. برخی از پمپ های پره ای در آنها میزان خروج از مرکز به وسیلهی مکانیزمهایی قابلیت تنظیم شدن دارد. این پمپ ها به نام پمپ های جابهجایی نیز شناخته میشوند. در این مدل از پمپ های تیغه ای، پمپ ها با حرکت رینگ به کمک تنظیم دستی یا مکانیزم جبران کننده فشار، قابل تنظیم میباشند.

انواع پمپ های تیغه ای یا پره ای
پمپ های پره ای و تیغه ای مانند سایر پمپ ها دارای دو نوع سری یا موازی هستند. در هنگامی که اتصال در سیستم به صورت سری باشد، باید ظرفیت دو پمپ برابر باشد. به صورتی که خروجی یک پمپ، ورودی پمپ دیگر باشد. در نوع اتصال سری امکان پمپاژ در فشار دو برابر فراهم میشود.
ساختمان پمپ پرهای یا تیغهای
هر پمپ پره ای یا تیغه ای دارای دو قسمت اصلی است و قسمت اصلی به روتور متصل میشود. راههای موجود در پمپ تیغه ای در قسمتهای تعیین شده درون شیارهای روتور قرار میگیرند و به صورت لغزشی بر روی یکدیگر دوران میکنند. روتور پمپ تیغه ای نیز به کمک خارها به شفت پمپ پره ای یا تیغه ای اتصال پیدا میکند. به عبارت دیگر با استفاده از نیروی گریز از مرکز به وجود آمده پرهها به دیواره بدنه پمپ پرهای یا تیغه ای چسبیده میشوند.
نتیجه گیری
پمپ های پره ای که به نام پمپ تیغه ای نیز در صنعت شناخته میشوند، ازجمله پمپ های پرکاربرد در صنعت هستند. این پمپ ها به دلیل سروصدای کمی که دارند، اغلب در صنایع مورد استفاده قرار میگیرند. اگر پمپ پرهای در سیستم سروصدای زیادی داشته باشد، نشان این است که اتصالات در سیستم درست انجام نشده است. علاوه بر این اگر پمپ آب دورهای بسیار کندی داشته باشد، باید نوع فعالیت پمپ مورد بررسی قرار گیرد. اگر هرکدام از قطعات در سیستم دچار شلی و لقی باشند، باید قطعات تعمیر و یا تعویض شوند. مهمترین مشکلی که در هنگام استفاده از پمپ های پرهای باید مدنظر داشته باشد، نداشتن دبی و خروجی در این دسته از پمپ ها است. (نحوهی تعمیر پمپ های هیدرولیک)
- پمپ هیدرولیک چیست؟
- پمپ هیدرولیک ؛ طرز کار و ساختار انواع پمپ هیدرلیک
- پمپ دنده ای ؛ انواع و طرز کار آن
- تعمیر پمپ هیدرولیک| نحوهی تعمیر پمپ هیدرولیک و علت خراب شدن آن چیست؟
- پمپ جابه جایی مثبت | بررسی انواع، ویژگیها و مزایای آن
برای افزایش طول عمر پمپ های هیدرولیک میتوانید روغن تمیز و بدون آلودگی وارد پمپ کنید. توجه داشته باشید که در طول کارکردن، پمپ نباید خشک و بدون روغن باشد. در صورتی که پمپ شروع به نشتی کرد یا لرزش غیرعادی داشت، سریعا به آن رسیدگی کنید.