|

ساخت، تعمیر و بازسازی انواع پمپ اسکرو (پیچی)

پمپ اسکروپ

پمپ اسکرو چیست؟

پمپ های پیچی (screw pumps)، در صنعت به پمپ های اسکرو هیدرولیک هم معروف هستند. این پمپ ها تنها نوع از پمپ های جابه‌جایی مثبت روتاری (rotary positive displacement pumps) هستند که جریان از میان قطعات پمپ به شکل محوری (axial flow) عبور می‌کند. در پمپ اسکرو یا پیچی ماده‌ی سیال از بین رزوه‌های پیچ‌هایی که بر روی یک و یا چند روتور قرار دارند حرکت می‌کند. هنگامی‌که پیچ‌ها شروع به چرخش می‌کنند و باهم پیچ می‌شوند، ماده‌ی سیال در سیستم به‌صورت محوری حرکت می‌کند. درحالی‌که در بقیه‌ی انواع پمپ های روتاری ماده سیال تنها می‌تواند به‌صورت دایره‌ای حرکت کند. فقط در پمپ‌های پیچی است که ماده‌ی سیال دارای حرکت جریان محوری و سرعت داخلی پایین است. از پمپ های اسکرو معمولاً در صنایعی استفاده می‌شود که در آن‌ها هدف، هم زدن و یا گرفتن روغن از سیال است.

همچنین ارائه خدمات تعمیر پمپ هیدرولیک به صورت کاملا تخصصی توسط مهندسین مجرب و با سابقه در شرکت پایا هیدرولیک انجام میپذیرد.

پمپ پیچی

نحوه کار پمپ اسکرو (پیچی)

افرادی که در صنایع مهندسی فعالیت دارند، تا حدودی با انواع پمپ پیچی و نحوه کار آن آشنا هستند. اما سایر افراد ممکن است در این زمینه اطلاعات کافی نداشته باشند. به همین جهت در این بخش قصد داریم به معرفی بیشتر این نوع پمپ ­ها بپردازیم.

در صنایع مهندسی انواع پمپ پیچی با عنوان پمپ ­های اسکرو شناخته می‌­شوند. همان‌­طور که از نام آن‌­ها پیدا است، حرکت مایع درون این پمپ ­ها به صورت چرخشی است. پمپ­ های اسکرو دارای پیچ­‌هایی با قدرت بالا هستند که درون حفره‌­های مخصوصی به شکل روتالی یا چرخشی در حرکت می­‌باشند. مایع از قسمت مکش پمپ وارد شده و در امتداد این پیچ‌­ها حرکت چرخشی به سمت بخش تخلیه پمپ دارد. درواقع پیچ‌­های درون پمپ فشار لازم برای حرکت مایع را فراهم می­‌کنند. به عبارت بهتر زمانی که پیچ­‌ها شروع به چرخش می­‌کنند، مایع در تمام بخش­‌های پمپ حرکت محوری را انجام می­‌دهد و تمام مسیر پمپ را طی می­‌کند. حرکت ماده سیال تنها در پمپ های اسکرو به شکل محوری است و مایع در سایر پمپ ­ها فقط می‌­تواند حرکت چرخشی داشته باشد.

انواع پمپ پیچی
حرکت ماده سیال در پمپ اسکرو در جهت مثبت است و جزو انواع پمپ با جابجایی مثبت به شمار می­‌رود.

کاربرد پمپ‌ پیچی در صنعت

پمپ های اسکرو یا پیچی از جمله پمپ های مهم و پر کاربرد در صنعت هستند و در اغلب صنایع از این پمپ ها استفاده می‌شود. ازجمله صنایعی که از پمپ‌های پیچی در آن‌ها استفاده می‌شود عبارت‌اند از: تأسیسات گازوییل رسانی، مشعل‌های نفت‌سوز صنعتی، سرویس روغن‌کاری، فرآیندهای شیمیایی، صنایع نفت سنگین و هیدرولیک سنگین. علاوه بر این صنایع در اغلب صنایع حداقل بخشی از سیستم دارای پمپ اسکرو است. در ادامه مقاله به برخی از کاربردهای پمپ‌های پیچی در صنایع مختلف اشاره خواهیم کرد:

 لیفت پساب خام

پمپ اسکرو در این سیستم‌ها می‌تواند قسمتی از فاضلاب خام ورودی را پوشش دهد و از ایجاد گرفتگی در سیستم جلوگیری کند؛ پمپ های پیچی ازجمله پمپ هایی هستند که نیاز به مراقبت مداوم ندارند و نسبت به بارگذاری بیش‌ از حد بر موتور الکتریکی مقاوم هستند؛ همچنین در صورت ایجاد موقعیت خشک در سیستم مقاوم هستند و موقعیت‌های خشک در سیستم بر روی عملکرد این پمپ ها اثری ندارد.

لیفت پساب واحدهای صنعتی

برای بالا بردن پساب تا ارتفاع ۱۵ متر در این قسمت از واحدهای صنعتی از پمپ های اسکرو استفاده می‌شود. این نوع از پمپ ها این امکان را فراهم می‌کنند که ظرفیت لیفت پساب در سیستم قابل تنظیم باشد.

پمپاژ سیلاب

استفاده از پمپ های پیچی بهترین گزینه برای پمپاژ ماده‌ی سیال هستند. چراکه دارای ظرفیت بالا با هد کم هستند و نیاز به هیچ نظارتی ندارند.

زه کشی زمین

در این سیستم‌ها از پمپ اسکرو برای کنترل میزان سرریز استفاده می‌شود، پمپ های پیچی می‌توانند حجم زیادی از آب را به بالای خاک‌ریز پمپ کنند.

پمپ پیچی

انواع پمپ های پیچی در سیستم

به طور کلی پمپ های پیچی به دو دسته تقسیم می‌شوند: تک روتوری و چند روتوری. پمپ های اسکرو چند روتوری خود به دو دسته زمان‌دار و غیر زمان‌دار تقسیم می‌شوند. برای استفاده از پمپ‌های پیچی که دارای روتورهای زمان‌دار هستند. برای تنظیم درگیری رزوه نیاز به یک وسیله خارجی دارند که نیروی وارد بر روتورها را تامین کند. روتورهای غیر زمان‌دار به پیچ‌هایی با شکل مناسب و دقت بالا برای انتقال چرخش و درگیری درست نیاز دارند. دو نمونه از پرکاربردترین انواع پمپ های اسکرو به صورت زیر است:

پمپ تک پیچی (single screw)

پمپ های تک پیچی (single screw) ازجمله پمپ های پرکاربرد در صنعت هستند. ابعاد پمپ تک پیچ بزرگ‌تر از انواع دیگر پمپ های اسکرو و به طور معمول شامل قطر ۳۰ سانتی‌متر به بالا و طولی در حدود ۲۰ متر است. از پمپ های تک پیچی اغلب در صنایع برای پمپ بالابر آب استفاده می‌شود. این نوع پمپ ها علاوه بر مزایای فراوانی که دارند، دارای یک عیب بزرگ هستند. آن عیب این است که برای دستیابی به ظرفیت‌های بالا باید حجم پمپ بسیار زیاد شود. زیرا سرعت چرخش آن در حدود ۳۰ تا ۶۰ دور بر دقیقه است.

پمپ اسکرو خارج از مرکز

پمپ اسکرو یا پیچی خارج مرکز توانایی جابه‌جایی مایعات و محصولات متنوع را با راندمان بالا دارد. پمپ های اسکرو خارج از مرکز می‌توانند مایعات ویسکوز، لجن، خمیر، جامدات معلق و محصولات ظریف را جابه‌جا کنند. این قابلیت به دلیل سرعت کم جریان در پمپ است.

پمپ پیچی

سخن پایانی

پمپ های پیچی ازجمله پمپ های پرکاربرد در صنایعی هستند که ماده‌ی سیال نمی‌تواند به صورت دایره‌ای شکل حرکت کند. در حال حاضر پمپ های اسکرو دارای انواع مختلفی هستند که ما در این مقاله به دو مورد از پرکاربردترین آن‌ها اشاره کردیم. شرکت پایاهیدرولیک جم با بیش از 10 سال سابقه در زمینه‌ی طراحی، ساخت و تعمیر شیرالات و پمپ های هیدرولیکی و پنوماتیکی، آماده‌ی خدمت‌رسانی است.

بیشتر بخوانید.

    انواع پمپ پیچی چیست؟

    پمپ های پیچی در سیستم دارای سه نوع اصلی هستند: پمپ های تک پیچی (single screw)، پمپ های پیچی اینترمش (intermeshing screw) و پمپ های پیچی کویمبی (quimby screw pump).

    از پمپ های پیچی در صنعت چه استفاده‌هایی می‌شود؟

    از این پمپ استفاده‌های بسیاری می‌شود اما ۴ نمونه از آن به صورت زیر است. 1-لیفت پساب خام 2-لیفت پساب واحدهای صنعتی 3-پمپاژ سیلاب 4-زه کشی ساختمان

    برای افزایش طول عمر پمپ های هیدرولیک، چه مواردی را باید رعایت کرد؟

    برای افزایش طول عمر پمپ های هیدرولیک میتوانید روغن تمیز و بدون آلودگی وارد پمپ کنید. توجه داشته باشید که در طول کارکردن، پمپ نباید خشک و بدون روغن باشد. در صورتی که پمپ شروع به نشتی کرد یا لرزش غیرعادی داشت، سریعا به آن رسیدگی کنید.

    فهرست مطالب

    برای آگاهی از آخرین مقالات
    ایمیــــــل خود را وارد نماییــد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    محصولات و خدمات
    شیرهای هیدرولیک و پنوماتیک
    • شیرهای سروو
    • شیرهای پروپرشنال
    • شیرهای کنترل جهت
    • پمپ های دنده ای
    • پمپ های پیستونی
    • پمپ های پره ای یا تیغه ای
    • پمپ های پیچی
    • پمپ های کوماتسو