پمپ مگنتی
پمپ مگنتی یا پمپ مغناطیسی نوعی پمپ سانتریفیوژی پلیمری است که برای اعمال نیروی محرکه به پروانه به جای شفت از نیروی مغناطیسی دائمی استفاده میکند. در طراحی پمپ مگنتی دو حلقه (که روی آن مگنت دائمی است) یکی در بیرون و دیگری در درون پمپ متصل شده است. با به حرکت در آمدن حلقهی خارجی نیروی مغناطیسی تولید شده منجر به حرکت حلقهی داخلی متصل به پره میشود. در نتیجه حرکت پره داخلی، سیال به حرکت در میآید. پمپ مگنتی جهت انتقال سیالات اسیدی، بازی و… مورد استفاده قرار میگیرد. این پمپ یکی از انواع پمپ های ضد اسید محسوب میشود. در نتیجه خاصیت ضد خورندگی بالایی دارد. یکی از مزایا این پمپ سر و صدای کم این پمپ است. در صورت مشاهده هر گونه مشکلی سریعا جهت تعمیر پمپ هیدرولیک اقدام کنید. همچنین پمپ مگنتی به دلیل عایق بندی مناسبی که دارد مانع از نشت سیالات به محیط اطراف میشود.
پمپ ها معمولا در دو گروه عمده دسته بندی میشوند: پمپ های آب بندی معمولی و پمپ های بدون آب بندی. گروه اول شامل پمپ هایی است که نیاز به سیستم آب بندی دارند که معمولاً به صورت آب بند مکانیکی است. گروه دوم شامل انواع پمپهای بدون نیاز به آب بندی است. پمپ های مغناطیسی یک دسته مهم از پمپ های بدون آب بندی هستند. آنها برای خدماتی استفاده میشوند که در آنها نشت قابل تحمل نیست یا مایعات به سختی آب بندی میشوند.
موارد کاربرد پمپ مگنتی
پمپهای مغناطیسی معمولاً در مواردی استفاده میشوند که نشت مایع پمپ شده خطر بزرگی را ایجاد میکند. سیالات خطرناک مانند مایعات تهاجمی یا خطرناک، اسیدها، قلیاها، خورندهها، آلایندهها و سموم و حتی مواد رادیواکتیو. پمپ های مغناطیسی برای انتقال مایعات فوق خالص نیز استفاده میشوند. پمپ های آب بندی شدهای که برای این نوع خدمات استفاده میشوند، ممکن است در طول زمان نشت کنند و نیاز به آب بندی های پیچیده و گران قیمت داشته باشند. در ادامه کاربردهای پمپ مغناطیسی را به صورت اختصاری مطالعه خواهید کرد.
- پمپ مغناطیسی قابلیت انتقال سیالات اسیدی و قلیایی را دارد.
- پمپ مغناطیسی قابلیت انتقال مواد شیمیایی سمی و مواد گرانقیمت را دارد.
- پمپ مغناطیسی قابلیت انتقال مواد شیمیایی فرار و آروماتیک مانند انواع الکلها را دارد.
- پمپ های مغناطیسی جهت انتقال سیالات خورنده و سوزان استفاده میشوند.
- پمپ های مغناطیسی سیالات خطرناک محیط زیست را انتقال میدهند.
- پمپ مغناطیسی جهت انتقال سیالات رادیواکتیو نیز استفاده میشود.
اجزای پمپ مگنتی
- بدنه
- آب بند
- دوک _آهنربای محرک(داخلی,خارجی)
مزایای پمپ مغناطیسی
یکی از مزایای مهم پمپ مغناطیسی قابلیت انتقال مایعات سخت است. به عنوان مثال، برخی از مایعات بر روی سطوح سیالات متبلور میشوند و باعث خرابی پمپ میشوند. برای جلوگیری از این امر، یک سیستم فلاش دائمی باید روی آب بند اجرا شود. با این حال، این مشکل میتواند هزینه تعمیر و نگهداری، مایعات شستشوی آب بندی و مصرف انرژی را افزایش دهد. راه حل بهتر برای این خدمات دشوار، استفاده از پمپ مغناطیسی است. سایر مزایای پمپ مگنتی عبارتند از:
- ایمنی بالا(جهت نشت سیال)
- جلوگیری از هدر رفت سیالات با ارزش
- تولید صدای کم توسط پمپ مگنتی
- هزینه تعمیر و نگهداری پایین (بخش آب بند)
معایب پمپ مغناطیسی
از آنجایی که پمپ مغناطیسی از آهنربا برای انتقال گشتاور و نیرو از مجموعه درایو به مجموعه پروانه استفاده میکند، پمپ های مغناطیسی محدودیتهایی نیز دارند. به عنوان مثال، هنگامی که مواد مغناطیسی در معرض دمای بالاتر از آستانه تحمل دمایی خود قرار میگیرند، شروع به از دست دادن قدرت مغناطیسی خود میکنند.
یکی از محدودیتهای اصلی پمپهای مغناطیسی، خطر خشک کار کردن است. از آنجایی که مایع پمپ شده به عنوان روان کننده و خنک کننده عمل میکند، در صورت خشک شدن پمپ مگنتی، یاتاقان و برخی دیگر از قطعات ممکن است بیش از حد گرم شده و در نهایت آسیب ببینند. در سرویسها و برنامههایی که خطر عملکرد خشک دارند، نباید از پمپهای محرک مغناطیسی استفاده شود.
- بالا بودن هزینه ساخت پمپ مغناطیسی (استفاده از آهنربای دائمی)
- طراحی پیچیده پمپ مغناطیسی
- کاهش راندمان پمپ مغناطیسی درصورت افزایش دما پمپ که باعث کاهش قدرت مغناطیسی آهنرباها میشود.