تفاوت شیر پروپرشنال و سروو
در حال حاضر شیر سروو (servo) و شیر پروپرشنال(proportional) دو جزو مهم اجزای کنترل در سیستمهای هیدرولیکی هستند. این شیرها همچنین نشاندهنده وضعیت توسعه و پیشرفت تکنولوژی هستند. ظهور این شیرها باعث شده که سیستم هیدرولیکی و الکترونیکی مدرن به صورت ارگانیک ترکیب شوند و سهم بزرگی در توسعه پایدار اقتصاد ایجاد کنند. در ادامه، ما در مورد تفاوت شیر پروپرشنال و سروو صحبت خواهیم کرد و کاربردهای آنها را در جزئیات معرفی خواهیم کرد.
همچنین ارائه خدمات تعمیر پمپ هیدرولیک به صورت کاملا تخصصی توسط مهندسین مجرب و با سابقه در شرکت پایا هیدرولیک انجام میپذیرد.
شیر پروپرشنال
نوعی شیر هیدرولیک است که به یک مدار کنترلی الکترونیک مجهز شده و همچنین قابلیت کنترل دقیق دبی یا فشار روغن هیدرولیک را دارد. با استفاده از این نوع شیر، به عنوان مثال میتوان موقعیت یک هیدرولیک را کنترل کرد. این شیر دارای انواع و اشکال مختلفی میباشد. این شیر یک بخش مهم از سیستمهای الکتریکی– هیدرولیکی است که توسط الکتریسیته و کامپیوتر کنترل میشود. این شیر دارای فواید بسیاری از جمله دقت کنترل بالا، نصب انعطافپذیر و توانایی ضدآلودگی میباشد. حوزه کاربرد این شیر بنابر پیشرفته شدن تکنولوژی روز به روز در حال گسترش است.
در سالهای اخیر، شیر پروپرشنال کارتریج دار و چند طرفه پیشرفت کردهاند و به طور کامل با در نظر گرفتن ویژگیهای استفاده از ماشینآلات مهندسی، با کنترل آزمایشی، سنجش بار و توابع جبران فشار تولید شدهاند. ظاهراً این شیر اهمیت زیادی برای بهبود سطح فنی کلی ماشینآلات هیدرولیک سیار، به ویژه در جنبههای عملیات آزمایشی الکترونیکی، کنترل از راه دور بیسیم و عملیات کنترل از راه دور سیمی که کاربردی خوبی نشان داده است، دارد.
شیر سروو
شیر سروو بخشی از شیر هیدرولیکی پروپرشنال میباشد که مدام تحت کنترل بوده و با توجه به عکسالعمل دستوری که دریافت میکند، فشار، موقعیت مکانی و دبی مورد نظر را کنترل میکند. این شیر جریان خروجی و فشار را پس از دریافت کردن سیگنال آنالوگ الکتریکی، مرتبط میسازد. شیر هیدرولیک سروو هم یک مبدل الکتروهیدرولیک و هم یک تقویتکننده قدرت است. این شیر میتواند سیگنال ورودی الکتریکی ضعیفِ توان پایین را به انرژی هیدرولیکی توان بالا تبدیل کند. در شرایط عادی، عمدتاً به عنوان محرک در سیستم سروو هیدرولیک الکتریکی استفاده میشود.
در سیستم سروو، محرک هیدرولیک، در مقایسه با محرک الکتریکی و بادی، دارای ویژگیهای دیگری از جمله توان خروجی بزرگ در هر وزن واحد، انتقال پایدار و توانایی ضد تداخل قوی میباشد. علاوه بر این، سیگنالها عمدتاً توسط مولفههای الکتریکی در سیستم سروو منتقل میشوند. بنابراین، سیستم سروو با عملکرد بالایی که دارد میتواند انرژی الکتروهیدرولیک را اتخاذ کند و شیر هیدرولیک سروو جز ضروری این سیستم است.
شیر سروو نیز به طور گسترده در کامیونهای بزرگ استفاده میشوند. ما معمولاً از بوستر هیدرولیکی فرمان به منظور کاهش نیروی کار راننده و بهبود انعطافپذیری فرمان کامیون، استفاده میکنیم. بوستر هیدرولیک نیز یک مکانیزم هیدرولیک سروو است. این شیر عمدتاً از سیلندر هیدرولیکی و شیر لغزش کنترل تشکیل شده است. در هنگام چرخش، اگر فرمان در خلاف جهت عقربههای ساعت چرخانده شود، هسته شیر به سمت راست حرکت خواهد کرد. سپس روغن هیدرولیک وارد محفظه سمت راست سیلندر هیدرولیکی خواهد شد و به محفظه سمت چپ باز میگردد. سیلندر هیدرولیکی را به سمت راست حرکت داده و چرخها را به سمت چپ میراند.
تفاوت شیر پروپرشنال و سروو
هر دو شیر، حالت کنترل الکتریسیته را اعمال میکنند تا کنترل خفهکننده جریان را درک کنند. از آنجا که این دو شیر تحت فشار خفه کردن جریان میباشند، اتلاف انرژی اجتنابناپذیر است. از تفاوتهای آنها، میتوان به اینکه شیر هیدرولیکی سروو دارای افت انرژی بزرگتری نسبت به شیر هیدرولیک پروپرشنال است، اشاره کرد. زیرا به یک نرخ جریان مشخص نیاز دارد تا کنترل مدار روغن هیدرولیکی قبل از مرحله را حفظ کند.
تفاوت بین این شیرها منطقی نیست، زیرا عملکرد شیر هیدرولیکی پروپرشنال روز به روز بهتر و بهتر میشود، این شیر مدل پیشرفته شدهی شیر سروو میباشد که با استفاده از کامپیوتر کنترل میشود و در سالهای اخیر ظاهر شده است. اگر بخواهیم تفاوتهای عمدهی آنان را نام ببریم به موارد زیر میتوان اشاره کرد.
- شیر سروو دارای منطقه قرمز یا خطرناک میباشد که در شیر پروپرشنال این منطقه وجود ندارد.
- پاسخ فرکانسی شیر هیدرولیکی سروو بالا است، تا آنجا که فیدبک آن میتواند تا حدود ۲۰۰ هرتز باشد. در حالی که پاسخ فرکانسی شیر هیدرولیکی پروپرشنال معمولا تنها چند ده هرتز است.
- در شیر هیدرولیک سروو الزامات بالاتری برای روغن هیدرولیک وجود دارد به طوری که روغن هیدرولیک باید به دقت فیلتر شود در غیر این صورت باعث مسدود شدن این شیر خواهد شد. اما در شیر هیدرولیکی پروپرشنال الزامات کمتری در خصوص روغن هیدرولیک وجود دارد.
چند نکته مهم در خصوص این شیرها:
- شیر پروپرشنال و سروو دارای تکنولوژی بالایی هستند و به علت کاربردی که در صنایع نظامی دارند جزء محدودیتهای واردات هستند.
- قیمت این تجهیزات بسیار بالا است.
- کمپانیهای موفق در این زمینه Moog در آمریکا و Rexroth در آلمان میباشند.
- این تجهیزات معمولاً در پرسهای هیدرولیک، خطوط نورد فلزات، گیوتین رخم، خطوط ماشین کاری و … استفاده میشود.
- کاربرد نظامی این شیرها، کنترل باله موشک، کنترل باله هواپیمای جنگنده، کنترل لوله توپ تانک، کشتی و … میباشد.
- کلمه سروو به معنی خود تنظیم میباشد، یعنی سیستم کنترلری که به صورت مکانیکی قادر است خطای خودش را تشخیص بدهد و آن را تصحیح کند. در مورد شیرهای پروپرشنال این کار یکی از وظایف مدار کنترلر میباشد. به طور کلی شیرهای سروو از نوع پروپرشنال خود دقیقتر، سریعتر، حساستر و به مراتب گرانتر هستند.
- در مورد پیچیدگی و حساسیت شیر سروو باید گفت که مونتاژ قطعات این شیرها در کارخانه حتما باید در تند بادها و رطوبت مشخص شود و پس از چند مرحله شستشو بهوسیله امواج الکتراسونیک انجام شود و در مراحل تست و کالیبراسیون داستان دیگری دارد.
۲ پاسخ
بسیار کاربردی و مفید بود،ممنون
ممنون از شما