شیر برقی هیدرولیک چیست؟
شیر برقی هیدرولیک یکی از قطعات مهم به کار رفته در سیستمهای هیدرولیکی است که برای کنترل این سیستمها استفاده میشوند. با توجه به قدرت بالای موتور پمپ، نیروی زیادی وارد سیالات میشود. استفاده از شیرهای هیدرولیکی برای کنترل آن لازم است. شیر هیدرولیک در دو نوع برقی و دستی تولید میشوند. ساختار شیر برقی هیدرولیک نسبت به نوع دستی، پیچیدهتر بوده و کاربرد بیشتری نیز دارد. در این مطلب قصد داریم با شیر برقی هیدرولیک و انواع آن آشنا شویم.
طرز کار شیر برقی هیدرولیک
شیر برقی هیدرولیک نوعی قطعه صنعتی است و به کمک الکتریسیته فعالیت میکند. طرز کار شیر برقی هیدرولیک بهگونهای است که ابتدا میزان جریان سیال و مایع را در سیستم هیدرولیک کنترل کرده و در صورت نیاز، قطع و وصل یا تنظیم میکند. در یک سیستم هیدرولیکی، با توجه به قدرت بالای موتور پمپ، نیروی زیادی وارد سیالات میشود که وظیفه شیرهای هیدرولیکی برقی، کنترل این نیرو است. شیر هیدرولیکی برقی در صنعت بسیار پرکاربرد است و دارای ساختار پیچیدهتری نسبت به نوع دستی و ساده آن است.در شیر برقی هیدرولیک یک هسته فرومغناطیسی تعبیه شده که قابلیت جابجایی دارد و عملکرد آن مشابه سیمپیچ عمل است. در واقع همین هسته در عملکرد کل شیر موثر است و با وارد شدن جریان برق توسط بوبین یا سلونوئید، میدانی مغناطیسی ایجاد شده و در نتیجه، هسته حرکت خواهد کرد.
بر این اساس بوبین یا سلونوئید به عنوان مهمترین بخش شیر هیدرولیک برقی شناخته شده و ورودیهای شیر را باز و بسته میکند. سلونوئید ساختاری ساده داشته و از قاب فولادی، سیمپیچ و سنبه تشکیل میشود. قاب سلونوئید به این دلیل فولادی ساخته میشود تا ورود جریان برق به سیمپیچ، خاصیت آهنربایی پیدا کند و سنبه سلونوئید به سمت قاب جذب شود.
انواع شیر برقی هیدرولیک
شیرالات هیدرولیک برقی از نظر عملکرد و تحریک به چند نوع تقسیم میشوند. در این بخش به انواع آنها اشاره خواهیم کرد.
شیرهای کنترل جهت
وظیفه شیرهای کنترل جهت، مدیریت جهت عبور سیال و تعیین مسیر عبوری آن است. این نوع شیرهای برقی دارای انواع گوناگون یک طرفه، دو طرفه و چند طرفه هستند که هر کدام کاربردهای متفاوتی داشته و در شرایط متنوعی مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین شیرهای کنترل جهت بر اساس حالت، تعداد، پورت ورودی و خروجی نامگذاری شده و تعداد دهانه و تعداد حالت هم در نظر گرفته میشود. طرز کار شیر برقی هیدرولیک در انواع مختلف شیرهای کنترل جهت، متفاوت است.
شیرهای کنترل فشار
یکی دیگر از انواع شیر برقی هیدرولیک، شیرهای کنترل فشار هستند. این شیرها وظیفه حفاظت از سیستم در برابر تغییرات ناگهانی فشار را دارند. این تغییرات معمولا بر اثر عواملی همچون کاهش یا افزایش میزان دبی و باز و بسته شدن شیر ایجاد میشود. حتی ممکن است فشار این تغییرات به سیستم در مواقعی تا 4 برابر حالت برسد. در نتیجه استفاده از شیرهای کنترل برای جلوگیری از تغییرات فشار، امری ضروری است. این شیر انواع مختلفی دارد که کاربردهای آن به شرح زیر است.
- شیر اطمینان ساده: حفاظت از خطوط لوله و تجهیزات هیدرولیک در برابر افزایش ناگهانی فشار
- شیر اطمینان ترکیبی: همانند شیر ساده عمل کرده اما امکان دسترسی به سطح فشار را دارد
- شیر کاهنده فشار: بدون تجه به میزان فشار ورودی، باعث کاهش فشار خروجی سیستم میشود
- شیر بی بار کننده: تخلیه جریان خروجی از پمپ با فشار صفر
- شیر متعادل کننده: مقاومت در برابر جهت عبور جریان و تغییر آن
- شیر ترتیبی: هدایت جریان در مسیرهای مختلف با ترتیبی خاص
- سوئیچ فشاری: این شیرها کاهش و افزایش فشار در سیالات را کنترل میکنند
شیرهای کنترل جریان
یکی دیگر از انواع شیر برقی هیدرولیک، شیر کنترل جریان است. این شیرها از طریق تغییر مقدار دبی ورودی و خروجی، سرعت سیلندر و موتور هیدرولیکی را تنظیم میکند. در صورتی که به صورت همزمان از شیر کنترل جریان و شیر کنترل فشار استفاده شود، میزان دبی قابل تغییر خواهد بود. تقسیم بندی شیر برقی هیدرولیک کنترل جریان به شرح زیر میباشد.
- بدون سیستم جبرانکننده فشار: این شیرهای زمانی کاربرد دارند که فشار سیستم ثابت است و نیازی به تغییر سرعت نیست
- همراه با سیستم جبرانکننده فشار: این شیرها در اثر تغییر فشار، به شکل اتوماتیک تنظیم میشوند و از افت فشار جلوگیری میکنند. در نتیجه میزان جریان عبوری از آنها همیشه ثابت است
شیر پروپرشنال
یکی دیگر از انواع شیرهای برقی هیدرولیک، شیر پروپرشنال است. این شیرها در واقع ترکیبی از شیرهای دیجیتال و شیرهای سروو هستند و تغییر جریان سیال خروجی در آن ارتباطی به جریان الکتریکی وارد شده به سلونوئید ندارد. این شیرها در مقایسه با انواع شیر برقی هیدرولیک که به آنها پرداختیم، پیشرفتهتر محسوب شده و از سرعت و دقت بیشتری برخوردار هستند. این شیر در صنایع نظامی، پرس هیدرولیک، نورد فلزات و ماشین کاری مورد استفاده قرار میگیرد.
سلونوئید موجود در شیرهای پروپرشنال متفاوت است و بر اساس میزان جریان الکتریکی که به آن وارد شود، نیرویی به شیر انتقال پیدا میکند. در نتیجه جریان الکتریکی به هر میزان میتواند جایگاه هسته فرومغناطیسی را مشخص کند. اگر جریان ورودی به سلونوئید بیشتر باشد، نیروی سلونوئید هم بشتر خواهد بود و بالعکس.
نکات مهم هنگام انتخاب شیر برقی هیدرولیک
1. انتخاب میزان ولتاژ ورودی مناسب برای شیر با توجه به جریان متناوب و جریان مستقیم بودن، به منظور بازدهی بهتر سیستم. چرا که نوع ولتاژ ورودی، تاثیر زیادی بر طرز کار شیر برقی هیدرولیک دارد.
2. توجه به حداکثر زمان روشن بودن شیر و انتخاب شیر مناسب برای زمان مورد نیاز
3. توجه به سایز و ابعاد دهانه شیر برقی به منظور وصل کردن لوله مناسب و راهاندازی آن
4. بررسی میزان فشار مورد نیاز و انتخاب شیری که قادر به تحمل فشاری باشد که بر حسب بار تعیین میشود.
5. توجه داشتن به مادهای که برای انتقال در شیر برقی مورد استفاده قرار میگیرد. چرا که برخی از این مایعات ممکن است قابل انفجار و اشتعال باشند. همچنین طرز کار شیر برقی هیدرولیک برای انواع مایعات متفاوت است.
بنابراین با توجه به اینکه شیرهای برقی هیدرولیک در انواع و طرحهای گوناگونی ارائه میشوند، لازم است که هنگام خرید به نکات ذکر شده توجه کنید تا مناسبترین نوع آنها را برای مصارف خود انتخاب کنید.
کلام آخر
همان طور که ذکر شد شیرهای برقی هیدرولیک، محصولاتی بسیار کاربردی در صنعت هستند که در انواع مختلفی طراحی میشوند. طرز کار شیر برقی هیدرولیک با توجه به انواع مختلف آن، متفاوت بوده و هر کدام در شرایط خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. برای خرید شیر برقی هیدرولیک و یا شیر پنوماتیک، به نکات بسیاری باید توجه کرد که مهمترین آنها انتخاب سایز متناسب با دبی سیستم است. چرا که اگر سایز شیر برقی درست انتخاب نشود، موجب ایجاد افت فشار در مدار و داغ شدن روغن هیدرولیک میشود.
خدمات ممتاز پایا هیدرولیک جم به مشتریان
شرکت پایا هیدرولیک جم یکی از شرکتهایی است که متخصصترین افراد کشور کشور را گرد هم آورده و در زمینه طراحی، تولید و تعمیرات انواع شیر برقی هیدرولیک و شیر برقی پنوماتیک فعالیت میکند. در صورتی که به خدمات این شرکت نیاز دارید، میتوانید به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید یا با کارشناسان پایا هیدرولیک جم تماس بگیرید.
در شیر برقی هیدرولیک یک هسته فرومغناطیسی تعبیه شده که قابلیت جابجایی دارد و عملکرد آن مشابه سیمپیچ عمل است. با وارد شدن جریان برق توسط بوبین یا سلونوئید، میدانی مغناطیسی ایجاد شده و در نتیجه، هسته حرکت خواهد کرد.
مناسب نبودن شیر برای کاری که انجام می دهد، عدم تعمیرات دوره ای، مناسب نبودن روغن ورودی و …
خرابی قطعات مصرفی شیرها، آسیبهای جانی و مالی و خراب شدن قطعات اصلی
۴ پاسخ
خدمات فوق العاده ای دارید.
ممنون. 🙂
تعمیرات بسیار خوبی ارائه میدید.
ممنون 🙂
تلاش ماهم در همین راستاست