برخی از کاربردهای هیدرولیک
هیدرولیک از کلمهی یونانی«هیدرو» مشتق شده که به معنای جریان حرکت مایعات است. در قرون گذشته و مقصود از هیدرولیک فقط آب بود. بعدها عنوان هیدرولیک مفهوم بیشتری به خود گرفت: بررسی بهرهبرداری بیشتر از آب، حرکت دادن چرخهای آبی و مهندسی آب.
مفهوم هیدرولیک در این قرن، دیگر مختص به آب نیست، بلکه دامنهی وسیعتری به خود گرفته و شامل قواعد و کاربرد مایعات دیگری به خصوص «روغن معدنی» هم میشود. آب به علت خاصیت زنگزدگی، در صنایع نمیتواند به عنوان انرژی انتقال دهنده مورد استفاده قرار گیرد، در حالیکه روغن خاصیت زنگزدگی ندارد. امروزه از روغن در صنایع، به خصوص برای انتقال انرژی در سیستم کنترل بسیار استفاده میشود.
به طور خلاصه میتوان گفت: فنی که انتقال و تبدیل نیرو را توسط مایعات انجام دهد «هیدرولیک» نامیده میشود. از آنجایی که هیدرولیک آبی دارای خاصیت زنگزدگی است، در صنایع از هیدرولیک روغنی هم به خاطر انتقال انرژی در سیستمهای کنترل استفاده میشود.
کاربرد هیدرولیک در زندگی
هیدرولیک در بخشهایی از زندگی روزمرهی ما نقشهای مهمی ایفا میکند؛ در حالی که شاید از آن بیخبر هستیم. در ادامه به برخی کاربردهای هیدرولیک در زندگی روزمره میپردازیم و توضیح مختصری دربارهی نحوهی کار هر یک خواهیم داد.
-
فرمان هیدرولیک
-
ترمز هیدرولیک
-
بالابر هیدرولیک
-
پرس هیدرولیک
پمپ هیدرولیک چیست؟
شیر هیدرولیک
فرمان هیدرولیک
فرمان هیدرولیک، یک سیستم کمکی است که چرخاندن فرمان را برای راننده آسانتر میکند. قطعات تشکیلدهندهی فرمان هیدرولیک خودرو در شکل زیر نشان داده شدهاند:
-
روغن هیدرولیک
-
شیلنگ ها و لوله های رفت و برگشت روغن هیدرولیک
-
پمپ هیدرولیک
-
مخزن هیدرولیک
-
شیر هیدرولیک
-
تسمه هیدرولیک فرمان
-
جک هیدرولیک دوطرفه فرمان
خودرویی که فرمان هیدرولیکی دارد، به یک منبع انرژی برای کمک به راننده در هنگام پیچیدن و دور زدن، مجهز است. بیشتر فرمانهایی که چنین منبع انرژیای دارند، هیدرولیکیاند. وقتی راننده، فلکهی فرمان را میچرخاند، پمپ روغن تحت فشار تأمین میکند، روغن تحت فشار بیشتر، تلاشِ لازم برای فرمان دادن به چرخها را انجام میدهد. بعضی از اتومبیلها سیستم فرمان الکترونیکی دارند. در این خودروها نیروی کمکی به وسیلهی یک الکتروموتور تأمین میشود.
ترمز هیدرولیک
هرگاه در مورد سیستمهای دیسکی صحبت میکنیم، یک سیاه رنگی را میبینیم که اهرم ترمز را به گیربکس متصل میکند. سوالهایی مطرح میشود که چگونه این ترمزها، بدون اتصال مکانیکی از مایع هیدرولیکی برای انتقال پدال ترمز یا نیروی ترمز اهرم برای رسیدن به ترمز مناسب، استفاده میکنند؟ سیستم ترمز هیدرولیک چیست و چگونه کار میکند؟
در این نوع سیستم ترمز، نیروی مکانیکی توسط راننده بر روی پدال ترمز منتقل میشود و توسط یک دستگاه شناخته شده به عنوان سیلندر اصلی، به فشار هیدرولیکی تبدیل میشود. این فشار هیدرولیک به دیسک نهایی ارسال شده و باعث متوقف کردن وسیلهی نقلیه میشود.
انواع سیستمهای ترمز هیدرولیک
سیستم ترمزهای هیدرولیک به دو صورت زیر تقسیمبندی میشود:
بر اساس مکانیزم تماس اصطکاکی:
-
ترمزهای درام یا ترمزهای داخلی هیدرولیک
-
ترمزهای دیسکی یا ترمزهای خارجی هیدرولیک
بر اساس توزیع نیروی ترمز:
-
ترمزهای هیدرولیکی تک تک
-
ترمزهای هیدرولیک دو طرفه
از معضلات سیستم ترمز هیدرولیکی میتوان به احتمال پارگی و نشتی لولههای انتقال روغن ترمز اشاره کرد که در نهایت میتواند منجر به از کار افتادن سیستم ترمز اتومبیل شود. برای حل این مشکل، اکثر خودروهای مدرن امروزی به دو مدار جریان مایع مجزا با دو سیلندر اصلی مجهزند تا در صورت از کارافتادن یک مدار، ترمز اتومبیل دچار مشکل نشود. در سیستمهای دو مداره، ممکن است یک مدار به چرخهای جلو و یک مدار به چرخهای عقب متصل باشد، یا یک مدار به چهار چرخ متصل و یک مدار تنها به چرخهای جلو متصل باشد.
۲ پاسخ
عالی
ممنون 🙂