پمپ پیستونی هیدرولیک چیست؟
پمپ های پیستونی هیدرولیک گرانترین و در عین حال بادوامترین نوع پمپهای هیدرولیک میباشند. این نوع پمپ هم در مدارهای حلقه باز (Open Circuit) و هم حلقه بسته (Close Circuit) در حوزه هیدرولیک صنعتی و هیدرولیک راهسازی به کار گرفته میشوند. پمپ پیستونی هیدرولیک بهترین و هوشمندانهترین انتخاب، جهت بهکارگیری در مدارهایی که فشار کاری آنها بالا یعنی تا 700 بار میباشد، است.
پمپ هیدرولیک پیستونی به دلیل داشتن بیشترین نسبت توان به وزن، یکی از گرانترین انواع پمپها بوده و در صورت آببندی دقیق پیستونها، میتواند بازدهی خیلی بالایی داشته باشد. این پمپها دارای طول عمر طولانی هستند. چراکه معمولا در آنها جریان بدون ضربان بوده و بار جانبی در پیستونها اعمال نمیشود. اما به دلیل طراحی پیچیده، تعمیرات این پمپها با مشکلاتی مواجه است.
همچنین ارائه خدمات تعمیر پمپ هیدرولیک به صورت کاملا تخصصی توسط مهندسین مجرب و با سابقه در شرکت پایا هیدرولیک انجام میپذیرد.
نحوه کار پمپ پیستونی
در این نوع پمپ، تلرانس بین پیستونها و سیلندر خیلی کم است و این ویژگی باعث تحمل کمتر این نوع پمپ نسبت به سایر پمپهای هیدرولیک شده است. جهت افزایش طول عمر پمپ پیستونی هیدرولیک، دو فاکتور تمیزی روغن و عدم آلودگی محیط کار، بسیار حائز اهمیت است.
پمپ های پیستونی طوری طراحی شدهاند که پیستونها به هنگام عبور از دهانه ورودی بر میگردند. در واقع حرکت به عقب پیستون در داخل سیلندر، موجب به وجود آمدن فضای بیشتر و فشار کمتر از فشار اتمسفر و در نتیجه ایجاد خلاء میشود. در نهایت امکان ورود روغن به محفظههای پمپ فراهم میشود. آنگاه در دهانهی خروجی عمل “رفت” را انجام داده و روغن را با فشار به طرف سیستم هدایت مینماید.
پمپ پیستونی هیدرولیک به دلیل دارا بودن بیشترین نسبت توان به وزن، از گرانترین انواع پمپ ها بوده و در صورت آببندی دقیق پیستونها، میتوانند بازدهی بسیار بالایی داشته باشند. این پمپها دارای طول عمر طولانی هستند چراکه معمولا در آنها جریان بدون ضربان بوده و بار جانبی در پیستونها اعمال نمیشود. اما به دلیل طراحی پیچیده، تعمیرات این پمپها با مشکلاتی مواجه است. در این مقاله به انواع پمپ پیستونی هیدرولیک و ویژگیهای آنها میپردازیم.
انواع پمپ پیستونی
در انواع پمپ های هیدرولیک پیستونی تنظیم جابهجایی حجمی پمپ به وسیلهی تغییر زاویه امکان پذیر است. پمپ پیستونی هیدرولیک عموما در انواع مختلفی به متقاضیان ارائه میگردد. پمپ پیستونی هیدرولیک محوری و پمپ پیستونی هیدرولیک شعاعی یا پمپ رادیال از انواع آن هستند.
پمپ پیستونی شعاعی (Radial Piston Pump)
ساختمان پمپ پیستونی شعاعی، شامل بلوک سیلندر به همراه پیستونهای مربوطه، رینگ عکس العمل و یک شیر در قسمت مرکزی روتور میباشد. در این نوع از پمپ های پیستونی هیدرولیک، پیستونها در قسمت بالای محور بادامکی در یک آرایش خطی قرار گرفتهاند. ورود و خروج جریان به سیلندرها توسط سوپاپها انجام میشود. از مزیتهای این پمپ، بازده حجمی بسیار بالا و قابلیت کار در فشارهای تا 100 بار و دبیهای 600 لیتر بر دقیقه است. نوع جابهجایی ثابت این پمپها پرکاربردتر هستند.
مطالعه بیشتر: پمپ پیستونی شعاعی
پمپ پیستونی محوری (Axial Piston Pump)
پمپ پیستونی محوری، حرکات دورانی محور ورودی را به حرکات رفت و برگشتی پیستونها در داخل سیلندر تبدیل میکنند.
انواع پمپ پیستونی محوری
به طور کلی انواع پمپ پیستونی محوری به دو صورت طراحی میشوند:
- پمپ پیستونی محوری با صفحه زاویه گیر (Swash Plate)
- پمپ پیستونی محوری خمیده سر کج (Bent Axis)
پمپ پیستونی هیدرولیک محوری با صفحهی زاویهگیر
در این نوع از پمپ های پیستونی هیدرولیک، محور بلوک سیلندر و محور محرک در امتداد خط مرکزی قرار میگیرند. رفتار پیستونها وابسته به وضعیت صفحه زاویهگیر است و با حرکت صفحه، شاهد رفت و برگشت پیستونها هستیم.
پمپ پیستونی هیدرولیک سرکج
در این نوع از پمپ های پیستونی هیدرولیک، شاتونهای پیستون به ساچمههای کروی که در قسمت اتصالات محور محرک قرار دارند، متصل هستند. این نوع پمپها در مواقعی که محدودیت جا برای نصب پمپ وجود دارد مناسب میباشد.
مطالعه بیشتر: نحوه عملکرد انواع پمپ پیستونی محوری
خدمات شرکت پایا هیدرولیک
شرکت پایا هیدرولیک جم با بیش از یک دهه تجربه در زمینهی شیرالات و پمپهای هیدرولیکی و صنعتی، سابقهی همکاری با سازمانهای بزرگ و معتبر را دارد. خدمات این شرکت در زمینهی تولید، تست، عیبیابی و تعمیر تجهیزات هیدرولیکی و پنوماتیکی، از جمله شیرهای سروو ولو، شیرهای کنترل جهت، کنترل جریان، کنترل فشار، پمپهای دندهای یا پیستونی، شیرهای پروپرشنال و…. است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی این خدمات، میتوانید به سایت این شرکت (phj-co.com) مراجعه کنید.
قیمت این پمپ ها نسبت به سایر انواع پمپ هیدرولیک، بالاتر است اما در صورتی که پیستون به شکلی دقیق آببندی شود، بازدهی و عمر این پمپ به شدت افزایش پیدا خواهد کرد. البته به علت پیچیدگی طراحی پمپ پیستونی، تعمیر آن امر دشواری است.
برای افزایش طول عمر پمپ های هیدرولیک میتوانید روغن تمیز و بدون آلودگی وارد پمپ کنید. توجه داشته باشید که در طول کارکردن، پمپ نباید خشک و بدون روغن باشد. در صورتی که پمپ شروع به نشتی کرد یا لرزش غیرعادی داشت، سریعا به آن رسیدگی کنید.