انواع پمپ پیچی
افرادی که در صنایع مهندسی فعالیت دارند، تا حدودی با انواع پمپ پیچی و نحوه کار آن آشنا هستند. اما سایر افراد ممکن است در این زمینه اطلاعات کافی نداشته باشند. به همین جهت در این بخش قصد داریم به معرفی بیشتر این نوع پمپ ها بپردازیم.
همچنین ارائه خدمات تعمیر پمپ هیدرولیک به صورت کاملا تخصصی توسط مهندسین مجرب و با سابقه در شرکت پایا هیدرولیک انجام میپذیرد.
در صنایع مهندسی انواع پمپ پیچی با عنوان پمپ های اسکرو شناخته میشوند. همانطور که از نام آنها پیدا است، حرکت مایع درون این پمپ ها به صورت چرخشی است. پمپ های اسکرو دارای پیچهایی با قدرت بالا هستند که درون حفرههای مخصوصی به شکل روتالی یا چرخشی در حرکت میباشند. مایع از قسمت مکش پمپ وارد شده و در امتداد این پیچها حرکت چرخشی به سمت بخش تخلیه پمپ دارد. درواقع پیچهای درون پمپ فشار لازم برای حرکت مایع را فراهم میکنند. به عبارت بهتر زمانی که پیچها شروع به چرخش میکنند، مایع در تمام بخشهای پمپ حرکت محوری را انجام میدهد و تمام مسیر پمپ را طی میکند. حرکت ماده سیال تنها در پمپ های اسکرو به شکل محوری است و مایع در سایر پمپ ها فقط میتواند حرکت چرخشی داشته باشد.
با کارایی انواع پمپ پیچی در صنعت آشنا شوید.
امروزه کاربرد انواع پمپ پیچی در صنایع کشورمان روز به روز در حال افزایش است و نبود این دستگاهها در اغلب فعالیتهای صنعتی کشور اختلال ایجاد میکند. پمپ های اسکرو به مراقبت مداوم نیازی ندارند و موقعیت خشک تاثیر خاصی در عملکرد آنها ندارد.
از جمله کاربردهای پمپ اسکرو میتوان به لیفت پساب خام، لیفت پساب واحدهای صنعتی، پمپاژ سیلاب و زهکشی زمین اشاره کرد. این موارد تنها بخشی از کاربرد انواع پمپ های پیچی به شمار میروند. پمپ های اسکرو در صنایعی همچون تاسیسات گازوئیل و سوخت رسانی، صنایع نفت خام، فعل و انفعالات شیمیایی و … کارایی دارند. در لیفت پساب خام پمپ اسکرو تا حدود زیادی فاضلاب خام ورودی را کنترل کرده و از انباشته شدن فاضلاب در این سیستم جلوگیری میکند. کارایی پمپ پیچی در لیفت پساب واحدهای صنعتی، افزایش ارتفاع پساب تا میزان مشخص است. در زهکشی زمین پمپ اسکرو در پمپاژ آب نقش اساسی را ایفا میکند و جریان آب را به بخشهای بالایی پمپ هدایت میکند.
کاربرد دیگر انواع پمپ پیچی در سیستمهای روغنکاری و هیدرولیک است. در سیستم روغنکاری از پمپ اسکرو برای تامین روغن دستگاههای بزرگ صنعتی استفاده میشود. پمپ پیچی در سیستم هیدرولیک، نیروی هیدرولیک لازم برای بخشهای فشار قوی ساختمانها را تامین میکند. همچنین پمپ اسکرو خطوط لولههای نفت سنگین نیز کاربرد فراوانی دارند. کارایی اصلی آنها در این سیستم انتقال نفت خام بین خطوط مختلف است و قادر به پمپاژ کردن نفت خام با ویسکوزیته بالا نیز میباشند. یکی از اصولیترین کاربردهای پمپ اسکرو در پمپاژ چند فاز است. در سیستم پمپ چند فاز، مخلوطی از مایع و گاز یکجا در کنار هم قرار میگیرند که پمپها به خوبی ورود مایع و گاز را به درون کمپرسورها کنترل میکنند. درواقع ورود بیش از اندازه مایع و گاز به درون کمپرسور میتواند صدمات جدی به این بخش وارد کند. ورود این دو فاز به صورت کامل تحت کنترل پمپ پیچی است.
معرفی انواع پمپ های پیچی
انواع پمپ های پیچی به شرح زیر هستند:
پمپ تک پیچی
این پمپ در صنایع مختلف کشورمان کارایی بسیار فراوانی دارد. ابعاد پمپ تک پیچی نسبتا بزرگ است و طول آنها تا 20 متر نیز میرسد. در صنعت کشورمان از این پمپ ها به منظور پمپاژ آب بالابر استفاده میشود. روتور پمپ تک پیچی بیشتر به حفره گرد پیچ خورده شباهت دارد. به همین دلیل حرکات چرخشی در این پمپ ها کمتر دیده می شود. سرعت حرکت ماده سیال در این پمپ کم است و جزو معایب اصلی آنها به شمار میرود.
پمپ دو پیچی
این پمپ در انتقال نفت خام بین خطوط کارایی بسیار زیادی دارد که با نام پمپ دو قلو اسکرو شناخته میشود. این پمپ به چرخ دندههای زمانبندی شده در دور دوم حرکت روتور نیز مجهز شده است. این پمپ ها دارای یک مکش هستند که مایع را از یک طرف به پمپ وارد و از طرف دیگر آن خارج میکند. درواقع جریان مایع در پمپ دو پیچ یک طرفه است.
پمپ سه پیچی
پمپ های سه گانه اسکرو در کارهای جزئی مانند سیستم روانکاری و غیره کارایی دارد. پمپ سه پیچ به روتور حرکتی مجهز شده است که در حرکت سایر پیچها نقش دارد و بقیه پیچها را به حرکت درمیآورد.
پمپ چهار پیچی
پمپ اسکرو چهار پیچ، درواقع دارای دو پیچ است که به خاطر نحوه قرارگیری پیچ های این پمپ در جهت مخالف به این نام شناخته میشود. این پمپ بعد از مکش مایع آن را به اندازه مساوی به دو انتهای پمپ هدایت میکند. پمپ اسکرو چهار پیچ در سیستم روغن کاری و سیستم چند فازی کارایی دارد. جریان مایع در پمپ چهار پیچ دو طرفه است و در طراحی آنها دو مکش تعبیه شده است. جریان آب از دو طرف وارد پمپ شده ولی تخلیه آن از یک طرف پمپ است.
پمپ پنج پیچی
نحوه عملکرد پمپ پنج پیچ به پمپ سه پیچ بسیار شبیه است. تنها تفاوت آنها در تعداد پیچهای متصل به آنها است. از کارایی این پمپ ها میتوان در سیستم هیدرولیک به منظور تامین نیروی هیدرولیکی برای آسانسورهای عملیاتی نیز اشاره کرد.
سخن پایانی
در این مقاله به شناخت انواع پمپ پیچی و نحوهی عملکرد آنها پرداختیم. همچنین کاربردهای مختلف پمپ های اسکرو در صنعت را بررسی کردیم. شرکت پایاهیدرولیک جم با بیش از 10 سال سابقه در زمینهی طراحی، ساخت و تعمیر شیرالات و پمپ های هیدرولیکی و پنوماتیکی، آمادهی خدمترسانی است.