|

سیستم پنوماتیک و اجزای آن

کاربرد پنوماتیک

پنوماتیک چیست؟

پنوماتیک یکی از شاخه‌های علم مکانیک است و کاربردهای فراوانی در صنعت دارد. کلمه پنوماتیک (Pneumatic) به معنی استفاده از هوا در صنعت می‌باشد. پنوماتیک ها در صنعت ابزاری هستند که در آن‌ها برای تولید، انتقال و کنترل انرژی از هوای فشرده استفاده می‌شود. سیستم های پنوماتیکی در اکثر صنایع مثل صنایع غذایی، صنایع چوب، صنایع دارویی و حتی صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، برای اتوماتیک شدن سیستم‌ها و کنترل ابزار دقیق استفاده می‌شوند و جایگاه مهمی در این صنایع دارند. در ادامه‌ی مقاله، پنوماتیک و انواع آن را بررسی خواهیم کرد. اگر شما هم به این موضوع علاقه‌مند هستید در ادامه‌ی مقاله همراه ما باشید.

همچنین ارائه خدمات تعمیر پمپ هیدرولیک به صورت کاملا تخصصی توسط مهندسین مجرب و با سابقه در شرکت پایا هیدرولیک انجام میپذیرد.

سیستم پنوماتیک به چه صورت است؟

سیستم پنوماتیک مشابه به سیستم هیدرولیک است. تنها تفاوت این سیستم ها با سیستم های هیدرولیک در این است که در سیستم پنوماتیک به جای مایع هیدرولیک از هوای فشرده استفاده می‌شود. در سازه های پنوماتیک، انرژی پنوماتیکی به انرژی مکانیکی برای انجام امور مختلف تبدیل می‌شود.

نحوه کار در سیستم های پنوماتیک بدین صورت است که در سیستم هوای اطراف جذب می‌شود و با کاهش حجم هوا و بالا بردن فشار آن، هوای فشرده در یک محفظه با فشار بالا ذخیره می‌شود و این هوای فشرده، تحت فشار، نیروی لازم برای انجام کاری یا کنترل عملگری را ایجاد می‌کند. هوایی که وارد سیستم های پنوماتیکی می‌شود قبل از این که در سیستم استفاده شود، باید فیلتر شود تا از مواد و غبارهای آلوده خالی باشد و آسیب به قسمت‌های مختلف و قطعات سیستم وارد نشود و گرد و غبار به اجزای سیستم نفوذ نکند. در انتها پس از این کار هوای فشرده به مدار پنوماتیک برای انجام وظایف تغذیه می‌شود.

 اجزای سیستم پنوماتیک

هر سیستم پنوماتیک از چند جزو تشکیل شده است. وظایف اجزای مختلف سیستم به کمک انرژی هوا انجام می‌شوند. در تجهیزات پنوماتیک ابتدا هوا دریافت، فشرده و نگه‌داری می‌شود سپس توسط مدار به عملگرها می‌رسد تا عمل حرکت دادن، نگه‌داری و چرخش انجام شود. در ادامه‌ی مقاله اجزای مختلف تشکیل‌دهنده‌ی سیستم پنوماتیک را  بررسی خواهیم کرد:

کمپرسور هوا

اولین و مهم‌ترین جز در هر تجهیزات پنوماتیکی کمپرسور هوا است. در این سیستم ها از کمپرسور هوا برای تولید هوای فشرده استفاده می‌شود. کمپرسور هوای اطراف را دریافت می‌کند و حجم آن را کاهش می هد. به‌طور خودکار در سیستم پنوماتیک با کاهش حجم فشار هوا افزایش پیدا می‌کند. هر کمپرسور در تجهیزات پنوماتیک می‌تواند فشاری بین 700  تا 1000 کیلو پاسکال ایجاد کند. کمپرسورها انرژی لازم برای فشرده کردن هوا را از موتورهای احتراقی یا موتورهای الکتریکی دریافت می‌کنند. به بیان ساده‌تر کمپرسور هوا در سیستم های پنوماتیکی کمک می‌کند تا انرژی مکانیکی دریافت شده از منبع تغذیه به انرژی پتانسیل هوای فشرده تبدیل شود.

سیستم پنوماتیک

مخزن هوا

پس از اینکه هوا در سیستم توسط کمپرسور هوا فشرده شد، به مخزن هوا منتقل می‌شود. این مخزن دارای فشار بالا برای ذخیره هوا است. مخزن هوا در سیستم پنوماتیک بسیار بزرگ است و تمام هوای فشرده شده توسط کمپرسور را در خود جای می‌دهد. در هوای اطراف ما رطوبت، گرد و غبار و ذرات دیگر وجود دارد، در فرایند کمپرس شدن در کمپرسور هوا نیز، دمای هوا به مقدار قابل توجهی بالا می‌رود برای این که تجهیزات پنوماتیک به‌خوبی کار کند، باید هوای تمیز، خشک و خنک وارد مدار شود. به همین دلیل در مخزن هوا باید دمای هوا کاهش پیدا کند و خنک شود، ذرات گردوغبار یا روغن درصورتی‌که درون سیستم وجود داشته باشند، باید از سیستم خارج شوند. علاوه بر این قطرات آب و رطوبت هوا باید گرفته شوند و درنهایت هوای مطلوب برای قطعات آماده شود.

شیر کنترل

مسیر و فشار هوا باید در سیستم های پنوماتیک کنترل شود، این کنترل به کمک شیر کنترل در سیستم انجام می‌شود. شیرهای کنترل در تجهیزات پنوماتیک باید راه دادن و تغییر مسیر و جهت جریان هوای فشرده را بر عهده بگیرند. شیرهای کنترل در سیستم های پنوماتیک معمولاً به‌صورت دستی، پدالی، بادی، مغناطیسی یا الکتریکی کار می‌کنند.

خدمات شرکت پایا هیدرولیک

در این مقاله به سیستم های پنوماتیکی پرداختیم و اجزای آن را به طور کامل بررسی کردیم. شرکت پایا هیدرولیک جم با بیش از ده سال تجربه در زمینه تست، عیب‌یابی و تعمیر ابزارآلات هیدرولیکی و پنوماتیکی آماده خدمت رسانی است. در مقاله انواع شیرهای پنوماتیکی نیز می‌توانید نسبت به این شیرها آگاهی کاملی کسب کنید.

بیشتر بخوانید.

    عملکرد شیرآلات پنوماتیکی چگونه است؟

    شیرآلات پنوماتیکی از شیر برقی الکترومکانیکی برای لغزش قرقره استفاده می‌کنند.

    پارامترهای مورد نیاز برای سنجش شیرهای پنوماتیکی چیست؟

    فشار عملیاتی یا دامنه‌ی فشار واسطه‌ی عملیاتی ظرفیت یا ضریب جریان نرخ چرخه زمان پاسخ ولتاژ مجاز کویل

    فهرست مطالب

    برای آگاهی از آخرین مقالات
    ایمیــــــل خود را وارد نماییــد.

    ۴ پاسخ

    1. ممنون از مطلب خوبتون در رابطه با شیرهای پنوماتیکی . ولی روش بازسازی و
      عیب یابی رو نگفتید . مراکز یا شرکت های خدماتی در حوزه تعمیر شیر های
      پنوماتیک میشناسید ؟ یا خودتون تعمیر و بازسازی انجام میدید؟

      1. درود بر شما
        بله شرکت پایاهیدرولیک جم هم خدمات تعمیر و بازسازی انجام میده.
        علاوه بر اون تست، عیب یابی و تولید هم داریم.
        ضمنا خدمات پایاهیدرولیک ۶ ماه هم گارانتی دارند.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    محصولات و خدمات
    شیرهای هیدرولیک و پنوماتیک
    • شیرهای سروو
    • شیرهای پروپرشنال
    • شیرهای کنترل جهت
    • پمپ های دنده ای
    • پمپ های پیستونی
    • پمپ های پره ای یا تیغه ای
    • پمپ های پیچی
    • پمپ های کوماتسو